Vzhledem k aktuální situaci není možné platit Vaše objednávky zasílané přes DPD a Zásilkovnu na dobírku. Využijte proto prosím platbu online kartou. Děkujeme.

Koření - všechny vůně světa

Koření hraje v kuchyni velmi důležitou roli. Volbě hlavních surovin chystaného jídla, jako je maso či zelenina, věnujeme velkou pozornost a pečlivě je vybíráme. Avšak při nakupování koření sáhneme po prvním sáčku, který vidíme v regálu supermarketu, aniž bychom měli možnost obsah vidět, či dokonce ochutnat. A přitom kvalitní a čerstvé koření dokáže s jídlem udělat divy. Proto bychom jeho výběr neměli podceňovat a jeho volbě věnovat stejnou pozornost jako hlavním ingrediencím. V našem obchodě naleznete více než 50 druhů směsí a jednodruhového koření. 

Koření Kredenc 

skladování koření

Koření je v jídle nejméně, přesto nás dokáže mile překvapit tím, co všechno dokáže. Jen nezapomínejme na heslo: „Všeho s mírou!“

  • Skladujte koření hlavně v suchu a temnu
  • Použijte pevně těsnicí nádoby
  • Nikdy neumisťujte koření poblíž varné desky
  • Neskladujte více druhů koření v jedné krabici, vzájemně se ovlivní vůně.

 

Nápadů, jak přehledně uskladnit koření, aby si zachovalo svou kvalitu a bylo po ruce, je řada. Vždy se však řiďte nejdůležitější informací – obal koření je určený pouze pro přepravu z obchodu k vám domů. I kdyby byl sáček sebekrásnější a působil maximálně odolně, ihned jeho obsah přesypte do vhodné nádobky. Zásadním kritériem při hledání vhodného uskladnění koření je totiž ochrana před světlem, vysokými teplotami a především vlhkostí. Všechny tyto faktory nepříjemně ovlivňují kvalitu koření. Právě tmavé sklo pomáhá zabránit přístupu denního světla k obsahu. Na druhou stranu je u takových kořenek nepraktické, že nevidíme, kolik obsahu v dóze zbývá a jsme při vaření absolutně odkázáni na popisky. Alternativou je pak transparentní sklo, takové kořenky je ale dobré umístit do zavírací skříňky. Při volbě nádobek je dobré zvažovat i jejich velikost. Zpravidla se kořenky nabízejí pro objem 50 ml a 100 ml. Uvažujte, pro které koření je u vás doma vhodné využít větší a pro které menší dózy. Vybírat budete podle rychlosti spotřeby, ale i trvanlivosti koření. Drcené koření si chuť a vůni uchová maximálně rok, kdežto celé koření vydrží ve vhodné nádobě 3–5 let. 

koření kredenc kořenky

základní koření

Není důležité, jestli potřebujete koupit kmín a majoránku na klasický český nedělní oběd nebo hledáte cizokrajný kardamom či vzácný šafrán k exotické večeři. Koření nakupujeme pokud možno vcelku, nedrcené a nemleté. Na trhu je nepřeberné množství směsí i jednodruhového koření. Pokud možno vyhněte se glutamanu sodného - to u našeho koření nenajdete!

Mezi základní druhy koření v české kuchyni, které by nám v kredenci určitě neměli chybět jsou pepř celý i mletý, nové koření, bobkový list, kmín celý i drcený, mletá paprika, badyán, majoránka, muškátový květ či ořech, rozmarýn a skořice. Mimo sušené koření je dobré mít i po ruce čerstvé koření jako saturejka, bazalka, pažitka, libeček atd. 


!TIP! Máte-li rádi při vaření sušené bylinky, uschovejte je v mrazáku, kde vydrží déle.  Až si budete potřebovat z nádobky či pytlíku odebrat, poslouží vám ohřátá lžíce.

ROZDĚLENÍ KOŘENÍ

JEDNODRUHOVÉExistuje přes 120 druhů jednodruhového koření v té nejvyšší kvalitě. Kromě přímého použití základního koření do jídla dle receptů je samozřejmě jednodruhové koření nezbytné do směsí.  A je jedno, jestli máte po babičce tajný rodinný recept na kořenící směs do polévky nebo jednoduše nechcete používat hotovou směs koření a dáváte přednost domácí výrobě. V obou případech máte jistotu, že v našem obchodě najdete všechny potřebné ingredience k namíchání vlastní originální směsi koření.

KOŘENÍCÍ SMĚSI - Hotové směsi koření nejen ušetří váš čas při vaření a zjednoduší přípravu jídla, ale především získáte jistotu vyvážené a skvělé chutě. Profesionálně namíchaná kořenící směs vám dá inspiraci co rychle uvařit k obědu či večeři a snadno tak na jídelním stole vykouzlíte svěží chuť Itálie nebo třeba daleké Indie. 

 koření druhy

RECEPT: DEVATERO KOŘENÍ

Vyrobte si doma vlastní univerzální kořenící směs z devíti druhů koření vhodnou pro přípravu masitých pokrmů i polévek.

1 lžička koriandr

1/2 lžičky drcený kmín

1 lžička mletá pálivá paprika

1/2 lžičky majoránka

1 lžička saturejka

1 lžička mletá sladká paprika

1 lžička tymián

1 lžička mletý pepř

1 lžička sušená bazalka

Vše jednoduše smícháme a uchováme pro budoucí použití. Devatero koření skladujeme v chladu a temnu.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.