Vzhledem k aktuální situaci není možné platit Vaše objednávky zasílané přes DPD a Zásilkovnu na dobírku. Využijte proto prosím platbu online kartou. Děkujeme.

Hrachová kaše - recept

Hrachová kaše uvařená podle zásad zdravé výživy je tím nejlepším zdrojem bílkovin, vápníku, draslíku a vitamínů skupiny B. Náš recept je pro čtyři osoby a samotné vaření vám nezabere víc než hodinu času. Tak se pusťme do vaření! 

CO BUDEME POTŘEBOVAT

500g žlutý půlený hrách 
200ml mléka 
4 cibule 
2 stroužky česneku
50g másla 
6 lžic oleje 
1 lžíce majoránky
sůl, pepř

kredenc koření uzené hrách

POSTUP

hrachova-kase-kredenc1 Hrách proberte a propláchněte. Dejte do hrnce, zalijte vodou, aby byl ponořený a dobře osolte. Přiveďte k mírnému varu a pomalu vařte asi 45 minut do změknutí. Občas na hrách mrkněte, pokud by chyběla voda, tak ji doplňte. Hrách se musí po uvaření zcela rozpadat.

2 Cibuli oloupejte, podélně rozkrojte a nakrájejte na stejně silné tenké plátky. V pánvi rozehřejte olej. Přidejte cibuli, osolte a pomalu orestujte do tmavě zlaté barvy.

3 Uvařený hrách sceďte a dejte do mixéru. Přidejte máslo, teplé mléko, vodu z vaření a rozmixujte na hladkou kaši. Konzistenci upravte buď vodou z vaření nebo mlékem. Je lepší udělat kaši trochu řidší, protože hrachová kaše pořád postupně houstne. Myslete na to, abyste na talíři nebyla kaše příliš tuhá!

4 Rozmixovanou kaši vraťte do hrnce. Vmíchejte prolisovaný česnek a majoránku a nechte ještě chvíli prohřát. Podle potřeby finálně dochuťte solí. Připravenou kaši servírujte na talíře – ideálně v tenké vrstvě, bohatě zasypte cibulkou a zalijte i trochou oleje z restování.

TIPY

Sůl. Hrách solte co nejdříve, bude pak chutnat nejlépe. U žlutého půleného a oloupaného hrachu se nemusíte bát, že by prodloužil dobu vaření.

Máslo. Kaši je potřeba zjemnit máslem. Mléko pomůže také, ale máslo udělá největší rozdíl.

Cibule. Nešetřete na množství cibule. Na jednu porci je minimum jedna velká cibule. Cibulka i olej z jejího opékání kaši perfektně dochutí. Ideál je servírovat kaši v jedné tenké vrstvě, která je skoro celá pokrytá vrstvičkou z cibulky.

Konzistence. Velký prohřešek je servírovat hrachovou kaši příliš tuhou. Při mixování se nebojte kaši víc naředit. Kaše má mírnou setrvačnost – po přidání tekutiny a rozmixování vždy ještě o kousek dál zhoustne.

Příloha. Ke hrachové kaši se nejlépe hodí chléb a uzené maso.

Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.